10 tips for å hjelpe barnet ditt å sove

Del denne artikkelen
10 tips to help your child sleep

Har du problemer med å få barnet til å sove om kvelden? Du er ikke alene, så vi har samlet inn tips fra eksperter ved den amerikanske National Sleep Foundation og det britiske Sleep Council for å gi deg en hjelpende hånd. Her er våre 10 beste tips for å hjelpe barnet med å få sunne søvnvaner.

  1. Skap et avslappende leggeritual

Et regelmessig leggeritual vil hjelpe barnet med å forberede seg mentalt og fysisk på søvn. Gjenta de samme fasene i samme rekkefølge hver kveld, så barnet vet hva det kan forvente. For eksempel rolig lek, bad, tannpuss og pyjamas, og til slutt et eventyr i sengen. Deretter er det tid for kyss og klem, god natt og av med lyset.

  1. Følg en konsekvent søvnplan

Vær konsekvent med hvor og når barnet legger seg. Å legge seg på samme sted og til samme tid, også i helger, kan bidra til at barnet føler seg trygt og avslappet. Hvis planen har sklidd ut, må du gjenopprette leggeritualet og gradvis forandre utgangspunktet mot idealtiden.

  1. Hold barnets soverom kjølig, stille og mørkt

Legg temperaturen på mellom 16 og 20 ºC, og påse at rommet er godt luftet. Blendingsgardiner kan være spesielt nyttig om sommeren. Et mørkt rom vil hjelpe barnet med å sovne om kvelden og gi deg en bedre sjanse til å sove lenger om morgenen! Sjekk disse ytterligere anbefalingene hvis barnet har spesielle behov.

  1. Si nei til TV, data og mobil

Slå av alle skjermer minst én time før leggetid. Lyset fra TV-en, datamaskiner og mobiler forstyrrer kroppens produksjon av melatonin, et hormon som forteller oss at det er tid for å sove. Hvis du innfører en time skjermfri tid før leggetid, bør det hjelpe alle med å roe seg ned og gå over i søvnmodus.

  1. Behold roen hvis barnet har mareritt

Mareritt og nattskrekk forekommer som regel oftest i årene før skolestart. Hvis barnet våkner opp fra et mareritt, må du berolige det med at det var en drøm, og hjelpe det med å roe seg og sovne igjen.

  1. Gi dem noe å kose med

En koseklut eller en bamse kan bidra til at barnet føler seg trygt når det er alene i et mørkt soverom. Noen barn liker også å sove med T-skjorten til en forelder eller foresatt fordi den kjente lukten er betryggende.

  1. Velg riktig seng

Det er viktig at voksende bein og muskler har riktig støtte. Hvis barnet har gjennomgått en vekstperiode, kan det være behov for å oppgradere sengen og madrassen. La barnet være med og velge ny seng, så blir det kanskje mer entusiastisk når det skal sove i den!

  1. Skap et koselig miljø for søvn

Rent sengetøy, en godt luftet dyne og komfortable puter gjør sengen til et bedre sted å være. Men ikke la barnet hoppe i sengen. Det er ikke bra for madrassen, og det skaper en assosiasjon om at den er til lek og ikke søvn …

  1. Vær smart med mat

Litt mat før leggetid kan bidra til at barnet sover gjennom natten, men noen matvarer kan få dem til å hoppe rundt lenge etter at lyset er slukket. Ikke gi barna sukkerholdig mat eller koffeinholdig drikke som te og brus hvis du vil at leggingen skal gå smidig. Yogurt, banan, grøt eller et glass melk er alle gode valg for en rolig natt.

  1. Innfør endringer gradvis

Det kan ta opptil to uker for en ny rutine har blitt en vane. Hvis du gjør endringer, så vær konsekvent, vær tålmodig og gå sakte frem. Hvis du for eksempel vil at barnet skal legge seg tidligere, foreslår Sleep Council å flytte leggetiden forover med bare 5 til 15 minutter per uke.

Til slutt må du huske at barnet er et individ – det som fungerer for ett barn, fungerer kanskje ikke for et annet. Men med ro, konsekvens og trøst bør du komme langt på vei.

Hva er dine beste tips? Vi vil gjerne høre hvordan du hjelper barnet ditt med å få en god natts søvn.

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.