Alkohol og søvn: Alkohol forverrer søvnkvaliteten

Del denne artikkelen
Alcohol and sleep: knock off the nightcap

Alkohol kan hjelpe deg med å sovne. Men visste du at det gjør at du sover dårlig? Forskere har funnet at også små mengder alkohol før leggetid kan forårsake dårlig søvnkvalitet og våkenhet senere på natten1. Hvis du sliter med søvnløshet, unngå å drikke alkohol på kvelden og se om det løser problemet.

For og imot

Litt alkohol før leggetid kan gjøre at du føler deg mer avslappet og sovner raskere. Hvis du er frisk og ikke alkoholiker, kan det også konsolidere og øke kvaliteten og mengden på søvnen. Men ikke la deg lure – disse positive effektene gjelder bare den første halvdelen av natten. Utpå morgenkvisten avtar alkoholeffekten, og søvnen begynner å betale prisen.

Homeostase og «rekyleffekt»

Kroppen arbeider konstant med å opprettholde et stabilt internt miljø. Hvis det for eksempel er for varmt, svetter vi for å kjøle oss ned. Denne prosessen kalles «homeostase», og den gjelder også for søvn. Forskere mener at de forstyrrende effektene av alkohol på søvnen skyldes en «rekyleffekt» knyttet til søvnhomeostase.

Dette er teorien. De beroligende effektene av alkoholen hjelper oss med å sovne, men de påvirker også søvnmønsteret. Kroppen justerer for å gjenopprette halvnormale søvnmønstre. Men før morgengry har kroppen metabolisert og eliminert alkoholen … og nå har den tidligere nyttige justeringen av søvnmønsteret motsatt effekt og forstyrrer søvnen.

I løpet av natten vil personer som drakk alkohol før leggetid, oppleve lettere søvn, våkenhet og færre sykluser med styrkende REM-søvn. Hvis vi drikker alkohol før leggetid, gir vi kroppen en ekstra søvnutfordring. Kroppen gjør sitt beste, men kan ikke håndtere alkohol og gi god kvalitetssøvn samtidig.

Dårlig søvn, snorking og dehydrering

Dessverre slutter ikke effektene her. Forskning antyder at personer som sover dårlig, kan komme inn i en syklus med å bruke mer alkohol for å få sove (de risikerer avhengighet og enda dårligere søvn!). Alkohol forstyrrer også søvnen fordi den er urindrivende. Hvis du har drukket alkohol før leggetid, er det større sannsynlighet for at du våker og må tisse, og du risikerer å bli dehydrert på grunn av unødig svetting.

Og som de fleste vet av personlig erfaring, kan en kveld med mye alkohol føre til snorking. Dette er fordi alkohol gjør at musklene slapper enda mer av enn vanlig og forårsaker tett nese. Mindre velkjent er det at drikking kan forvandle normal snorking til obstruktiv søvnapné (OSA)2. Det er mye enklere å kutte ned på alkoholinntaket før leggetid enn å behandle OSA!

Så hvis du drikker alkohol før leggetid, sover du trolig ikke så godt som du kunne gjort. Hvis du vil ha en alkoholholdig drikk på kvelden, anbefales det å drikke den opp minst fire timer før du legger deg.

 

Referanser:

  1. Thakkar et al. Alcohol disrupts sleep homeostasis. Alcohol 2015; 49(4)
  2. Scanlan et al. Effect of moderate alcohol upon obstructive sleep apnoea. Eur Respir J. 2000; 16

http://www.britishsnoring.co.uk/why_do_i_snore/alcohol_sleeping_pills.php

http://www.medscape.org/viewarticle/497982

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.