CPAP og masker

CPAP-behandling

30 Aug CPAP og masker

CPAP (Continuous Positive Airway Pressure), kontinuerlig positivt luftveistrykk.

CPAP er en forkortelse for Continuous Positive Airway Pressure eller på norsk: kontinuerlig positivt luftveistrykk. CPAP- behandlingen går ut på at man sover med en maske, som via en slange og en kompressor skaper et lufttrykk som holder de øvre luftveiene åpne og forhindrer pustestopp.

CPAP er i dag den metoden som anbefales som førstevalg ved behandling av alvorlig eller middels alvorlig søvnapné. Metoden anbefales også for personer med kraftig overvekt og/eller hjerte- og karsykdommer.

Behandlingen er svært effektiv. Man opplever ofte en rask forbedring av søvn- og livskvaliteten.

CPAP-behandling krever en grundig søvnutredning og tilpasning av riktig maske og lufttrykk.

Masker

Bruk av riktig maske er avgjørende for vellykket CPAP- behandling. Man trenger en maske som er komfortabel og sitter tett mot ansiktet slik at luften ikke lekker ut av masken, siden dette både er ubehagelig og gjør behandlingen mindre effektiv. Det finnes et stort utvalg av masker som er tilpasset forskjellige ansiktsformer og krav. Nesepute- og nesemasker er mest vanlig. Noen mennesker puster imidlertid gjennom munnen når de sover. I dette tilfellet er som regel en helmaske som dekker både nese og munn, det beste alternativet.

Masken og den myke maskeputen vil etterhvert bli slitt. Bytting av masken eller deler av masken bør vurderes årlig. Kontakt din søvnklinikk eller behandlinghjelpemiddelenhet når dette trengs.

Fukting

Hvorfor fukting?
CPAP-behandling kan føre til bivirkninger som:

  • Tørrhet i nese, hals og på lepper
  • Tetthet, betennelser og infeksjoner i nese, hals og bihuler
  • Neseblødning og nedbryting av bløtvevet rundt neseåpningen

Slike bivirkninger kan føre til økt luftveismotstand i nesen

  • Luftveismotstand i nesen kan forårsake små munnlekkasjer. Små munnlekkasjer på sin side forverrer problemet gjennom å bidra til økt luftveismotstand. Dette setter opp en syklus av munnlekkasje og luftveismotstand i nesen.

En luftfukter med varmeelement tilfører luften du puster inn varme og fuktighet, slik at symptomene avtar og det blir mer behagelig å puste inn luften.