Hva kan jeg gjøre selv?

trene mer

20 Jun Hva kan jeg gjøre selv?

 

Slik forbedrer du din søvnapné og reduserer snorkingen

Det er en rekke ting du selv kan gjøre for å forbedre din søvnapné og snorking.

Gå ned i vekt

Overvekt er en av årsakene til søvnapné. Hos personer med søvnapné leder ofte en vektreduksjon til en god forbedring av sykdommen. Årsaken til dette er at fett forsvinner fra veggene i luftveiene, og gir dermed mer plass til den luft som skal passere. Funksjonen i de musklene som støtter svelget og kontrollerer bredden, påvirkes også positivt av en vektreduksjon.

For en person med alvorlig søvnapné kan trøttheten i seg selv utgjøre et hinder for å ta tak i sin egen overvekt. I disse tilfellene er det viktig å først behandle pustestoppene, og som steg to arbeide med vektreduksjon.

Unngå alkohol

Alkohol gjør at musklene i svelget slapper av og dermed blir svelget trangere enn normalt. Alkoholen kan dermed både forårsake og forverre problemer med snorking. For en person med søvnapné fører alkoholen også til at kroppen reagerer senere på pustestoppene, og dermed blir pustestoppene både flere og lengre.

Slutt å røyke

Røykere blir ofte trangere i nesen og svelget på grunn av betente slimhinner og økt slimproduksjon. Undersøkelser viser at problemer med snorking er dobbelt så vanlig blant røykere enn blant de som ikke røyker. For en person med søvnapné anbefales alltid røykeslutt.

Ikke sove på ryggen

Snorking og pustestopp forverres ofte når man sover på ryggen. Hos mange med søvnapné reduseres antallet pustestopp når de sover på magen eller på siden. For å unngå å sovne på ryggen, kan man for eksempel sy inn en tennisball i pysjamasryggen eller prøve å sove med en liten ryggsekk med mykt materiale.

Pust gjennom nesen

Å puste gjennom nesen når man sover er bedre enn å puste gjennom munnen, da munnpusting krever et større undertrykk for at luften skal passere gjennom svelget. Snorkeplaster er en mulighet for å holde neseborene åpne.

Når kirurgi kan være nødvendig

Det kan være individuelle faktorer som gjør deg til en snorker. En av disse er at du har for mye brusk i nesen som enten var medfødt eller skyldes en ulykke eller slag. Da kan det vise seg at du faktisk er nødt til å operere for å gjøre det enklere for deg å puste gjennom nesen.