Koffein og søvn: Hva er koblingen?

Del denne artikkelen
Caffeine and sleep: What’s the connection?

Alle vet at koffein hjelper oss å bli mer våkne, men hva skjer når du har en kopp kaffe eller te litt for tett opptil sengetid? Les mer om hvordan koffein og søvn henger sammen.

Hvordan påvirker koffein kroppen?

«Men først … kaffe?» Her bør du tenke deg om to ganger. Selv om koffein er påvist å gi helsegevinster, kan det påvirke søvnen.

Koffein er vrient. Det gjør at du føler deg våken – men dette er bare en illusjon. Den kaffekoppen du nettopp drakk, løste ikke søvnigheten med et trylleslag. Den bare ga deg en illusjon av å være uthvilt. Hvordan virker den egentlig? Den blokkerer kjemiske signaler i hjernen og hindrer at du føler deg døsig.

Men hva med søvnen?

Når du hører koffein, tenker du kanskje umiddelbart «kaffe», men det omfatter også brus og te. Alle disse drikkene stimulerer årvåkenhet og energi. Noen utredninger har vist at inntak av kaffe hele 6 timer før sengetid kan føre til betydelig redusert søvnkvalitet siden det tar kroppen 3–5 timer å bryte ned koffein.

Et høyere enn gjennomsnittlig daglig inntak av koffein «forbedret den kognitive ytelsen hos pasientene med moderat/alvorlig søvnapné», konkluderte en studie fra 2010 publisert i det medisinske tidsskriftet Current Neuropharmacology1. Hvis du lurer på noe om koffein – eller har andre spørsmål om søvnhelse, f.eks. apné – er det best å rådføre seg med fastlegen eller en søvnspesialist.

Hva bør holdningen være for å få en god natts søvn med hensyn til koffeininntaket?

Hvis du vil nyte kaffekoppen uten å bekymre deg over nattesøvnen, trenger du bare å følge disse enkle tipsene.

Selv om du er avhengig av kaffe og synes det er vanskelig å si nei til den femte koppen, må du huske at hver koffeinholdig drikke inntatt etter kl. 142 har større sannsynlighet for å påvirke søvnen. Folk reagerer forskjellig på koffein, men selv den minste mengde stimuleringsmiddel kan holde deg våken.

Hva er riktig å gjøre? Drikk kaffe i moderate mengder og til riktig tid. Om morgenen trenger du en kopp kaffe for å få opp energinivået.

 

1Winning a Won Game: Caffeine Panacea for Obesity Syndemic http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2923369/2New Details on Caffeine’s Sleep-Disrupting Effects https://www.psychologytoday.com/blog/sleep-newzzz/201312/new-details-caffeine-s-sleep-disrupting-effects

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.