Mat som hjelper deg å sove

Del denne artikkelen
Foods that help you sleep

Det gamle ordtaket «Du er hva du spiser» gjelder så avgjort for søvnen! Sjekk våre anbefalinger for flotte sesongavhengig matvarer som kan bidra til at du hviler bedre om natten.

Innledning:

Når vi tenker på mat, assosierer vi det vanligvis med vekt siden det kan være vanskelig å finne en god balanse. Har du noensinne tenkt på at mat påvirker søvnkvaliteten? Noen typer mat vil hjelpe deg med å sove, mens andre vil gjøre det vanskeligere. Kunnskap om hva slags mat og drikke som påvirker kroppen, kan bidra til at du tar bedre valg i løpet av dagen, og disse vil hjelpe deg med å sovne raskere om kvelden. Så hvordan kan du spise riktig for å sove godt?

Kostholdet kan bidra til at du får en bedre natts søvn:

Ernæring spiller en vesentlig rolle for søvnen. Hvis du vil justere kostholdet for å få mest mulig optimal søvn, bør du ta sikte på å få i deg mer mat eller drikke som inneholder serotonin, en berolighetsøkende nevrotransmitter.

Mat og drikke du kan si ja til1:

Urtete eller varm melk: Du kan ikke gjøre feil med urtete, f.eks. kamille eller peppermynte. Selv om de fleste urteteer ikke inneholder koffein, er det noen som gjør det, så du bør lese etiketten før du kjøper. Disse typene te er et naturmiddel som er kjent for hjelpe deg med å slappe av. Ikke helt din smak? Hvorfor ikke prøve litt varm skummet melk. Dette vil hjelpe deg med å sovne.

Nøtter, frø og bananer: Disse typene mat inneholder mye magnesium og kan spille en viktig rolle for å hjelpe med søvnen siden det er det kraftigste avslapningsmineralet som finnes.

Jasminris, fullkorn og kikerter: Jasminris scorer høyt på den glykemiske indeksen, et mål som angir matens effekt på en persons blodsukkernivå. Når du spiser det, utløses større mengder insulin. Det øker deretter andelen søvnfremkallende tryptofan, og mer kommer inn i hjernen. Fullkorn, f.eks. bygg og bulgur, inneholder mye magnesium, mens kikerter inneholder vitamin B6, som er nødvendig for å lage melatonin, et søvninduserende hormon utløst av mørke.

Denne maten eller drikken bør du unngå for å få en god natts søvn

På samme måte som det finnes mattyper som hjelper deg med å sove, finnes det andre typer mat som gjør det motsatte. Her er en liste over mat og drikke du bør unngå om kvelden2:

Alkohol: Hvis du vil ha en rolig natts søvn, bør du takke nei til den siste drinken. Enhver form for alkohol bør være bannlyst – også rødvin. Det vil forstyrre kjemikaliene i hjernen og føre til en mindre dyp søvn.

Koffeinholdige drikker: Både kaffe og brus er stimulerende midler. Koffeinen i dem vil blokkere hormonene i hjernen som gjør at vi føler oss søvnige.

Tunge måltider, mat med høyt innhold av mettet fett eller sterkt krydret mat: Hold deg unna usunne fettkilder som fett kjøtt og frityrstekt mat. Prøv å unngå store porsjoner siden det vil senke serotoninnivåene og kan forårsake magevondt, halsbrann og sure oppstøt. Alt dette forstyrrer fordøyelsesprosessen.

Hvis du spiser svært krydret mat før leggetid, kan dette gi deg fordøyelsesbesvær. Det gjør det nesten umulig å få en god natts søvn. Selv om du liker krydret mat, er det fortsatt knyttet til at man er mer våken om natten, og det øker dermed tiden det tar for deg å sovne. Krydret mat inneholder capsaicin, virkestoffet i chilipepper, og dette påvirker søvnen via endringer i kroppstemperatur.

Mange typer mat inneholder naturlige stoffer som fremmer søvn. Prøv selv! Har du noen typer mat som hjelper deg med å sove bedre? Del dem i kommentarfeltet nedenfor.

19 Foods to Help You Sleep http://www.eatingwell.com/nutrition_health/nutrition_news_information/9_foods_to_help_you_sleep2Best and Worst Foods for Sleep http://www.health.com/health/gallery/0,,20628881,00.html

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.