God søvn, glade barn

Del denne artikkelen
Healthy sleep, happy child

Det er ikke noe nytt at leggetid kan være en kamp for foreldre og foresatte. Hva er den beste måten å hjelpe smårollingen eller barnet med å utvikle en sunn rutine og gode søvnvaner på?

Hvor mye søvn trenger barnet?

Mengden søvn et barn trenger, varierer etter alder. Det britiske National Sleep Foundation anslår at barn fra ett til fem år trenger mellom 11 og 14 timers søvn per dag, hvorav 1–3 timer på dagtid for yngre barn. Mellom seks og tretten år trenger de rundt ni til elleve timer per natt. Til sammenligning trenger en gjennomsnittlig voksen sju til ni timer, mens nyfødte barn kan sove i opptil atten timer per dag!

Der har du tallene. Men hva med virkeligheten? Et glass vann, et mareritt, monstre under senga, bare én historie til, for varmt, for kaldt …. det er fort gjort at leggetid blir en langtrukken kamp som spiser av de viktige søvntimene. En god rutine kan spare deg mye frustrasjon, og eksperter er enige i at det også kan hjelpe barnets utvikling.

Hvordan ser en god søvnrutine ut? 

Eksperter ved britiskbaserte Sleep Council understreker hvor viktig det er med en regelmessig rutine, særlig når barna er yngre. De anbefaler at barn bør følge opp kveldsmåltidet med litt rolig lek, et bad, en historie og deretter sengen. Hvis de ønsker å bruke litt tid på å leke eller lese rolig, er det helt greit – tross alt trenger de fleste voksne også litt tid til for at kroppen skal slappe av og sovne.

Hva med dårlige vaner?

Det finnes nok barn i verden som gladelig rusler av sted for å pusse tennene og hoppe i seng så snart de blir bedt om det. For barna som kjemper imot eller har utviklet dårlige vaner, er svaret å ta det langsomt og holde øynene på premien!

Det britiske helsedirektoratet gir nyttige tips for å håndtere en rekke søvnproblemer. For eksempel kan barnet ha for vane å våkne opp regelmessig om natten. I så fall må du prøve å bryte syklusen ved å vekke barnet 15 til 60 minutter før dette tidspunktet og deretter oppmuntre det til å fortsette å sove. Hvis barnet nekter å legge seg, foreslår de å etablere en «avslappende» kveldsrutine. Når rutinen er på plass, kan du gradvis flytte frem starttidspunktet med 5 til 15 minutter per uke. Det vil ta litt tid, men det er verdt det. Skjermer er et stort fy-fy for voksne, og det er ingen forskjell for barn. Gjør barnets soverom til et trygt, komfortablet, mørkt miljø som er knyttet til positive følelser og ro.

Noen små hvite løgner kan også hjelpe. I noen hus virker ikke Internett etter klokken seks, overalt og for alle, og hvis putevaret blir byttet, kommer ikke marerittet tilbake. Da jeg var liten, var knepet å bruke en stoppeklokke for å se hvor raskt vi kunne løpe til soverommet, få på pyjamas og komme oss i seng (umiddelbar diskvalifisering for alle som sto opp igjen!). Mine tre brødre og jeg hadde ekstremt konkurranseinstinkt og registrerte mirakuløst raskere og raskere tider hver kveld. Vi la oss glade for å ha satt ny «personlig rekord», mens pappa sannsynligvis trakk et lettelsens sukk over at vi fortsatt var unge nok til å gå på limpinnen …

Har du noen tips for å hjelpe barn med å sove godt? Del dem!

 

Nyttig koblinger:

The Sleep Council: Good Night Guide for Children (pdf)

http://www.sleepcouncil.org.uk/pdf-downloads/the_good_night_guide_for_children.pdf

The National Health Service: Healthy Sleep Tips for Children

http://www.nhs.uk/Livewell/Childrenssleep/Pages/bedtimeritual.aspx

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.