Hvordan påvirker søvnmangel deg?

Del denne artikkelen
How does sleep deprivation affect you?

Vet du egentlig hva som skjer når du mister mye søvn? Mer enn du tror. Les denne artikkelen som tar for seg de psykiske og fysiske virkningene av søvnmangel.

Har du hatt netter hvor du ikke har fått den søvnen du trenger? Prøver du desperat å komme deg gjennom uken samtidig som du leter etter en dag hvor du kan sove ut? Mangel på søvn kan påvirke den fysiske helsen. At man blir litt utslitt, gretten eller får vondt i hodet, er ikke det eneste som kan tilskrives mangel på søvn. Se hva som faktisk skjer når du lider av søvnmangel.

Fysisk helse:

Den fysiske helsen kan bli skadet etter få år med søvnmangel. Det kan påvirke:

Immunsystemet1: Hvis du lider av søvnmangel, har ikke immunsystemet mulighet til å lade batteriene. Det øker risikoen for å utvikle kroniske sykdommer.

Fordøyelsessystemet1: Studier har vist at det er en sammenheng mellom søvnmangel og vektøkning. På lang sikt kan det føre til fedme og type 2-diabetes.

Åndedrettssystemet1: Siden søvnmangel kan svekke immunsystemet, kan du være mer utsatt for pusteproblemer. Hvis du allerede har kronisk lungesykdom, kan det forverre denne tilstanden.

Hjerte- og karsystemet1: Kort søvn kan øke risikoen for slag.

Psykisk helse:

Effektene av søvnmangel er ikke bare fysiske. Mangel på søvn vil også påvirke deg når du er våken, og kan gjøre deg mindre årvåken og med. Her er noen andre aspekter ved den psykiske helsen som kan påvirkes av søvnmangel:

Hukommelsestap på grunn av permanente kognitive problemer. Jo mindre du sover, desto færre hukommelseslagringsegenskaper har du.

Følelser: Følelsene kan også bli påvirket, noe som på lang sikt kan føre til sinne, humørsvingninger, impulshandlinger, depresjon, paranoia og dessuten selvmordstanker.

For å unngå eventuelle alvorlige konsekvenser anbefales vi å få minst 7 timer søvn hver natt. Studier har gang på gang vist at forlenget søvnmangel kan føre til mange helsekomplikasjoner og dessuten forverre eksisterende problemer.

1The effects of sleep deprivation on the body http://www.healthline.com/health/sleep-deprivation/effects-on-body

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.