Du er ikke alene – kvinner har også søvnapné!

06 Dec Du er ikke alene – kvinner har også søvnapné!

Kvinner, snorking og søvnapné

Selv om det store flertallet av dem som får diagnosen søvnapné er menn, så skal man ikke glemme at kvinner også kan lide av denne sykdommen. For kvinner øker risikoen dramatisk etter overgangsalder. Forklaringen kan muligens ligge i de kvinnelige kjønnshormoner som beskytter kvinner til da. I tillegg øker fedme og fysiske faktorere som gir økt risiko for søvnapné, akkurat som for menn.

Snorking under graviditet bør ikke ignoreres

Søvnforstyrrelser og snorking er vanlig i løpet av graviditet og kan være en indikasjon på en utvikling av søvnapné. På grunn av muligheten for høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, hypoksi hos fosteret og andre tilstander, bør man ikke ignorere snorking under svangerskapet, men heller behandle søvnapné så tidlig som mulig.

Kronisk hodepine?

De aller fleste personer med søvnapné lider av dagtrøtthet men øvrige symptomer kan være forskjellige mellom menn og kvinner. For kvinner er hodepine vanligst. Andre symtomer kan være konsentrasjonsvansker, nedstemthet, smerter, allergi og redusert sexlyst. Det virker som kvinner kan holde seg våkne i større utstreking enn menn selv om de er ekstremt trøtte. Hvis du er kvinne, trøtt og ofte har kraftig hodepine – spesielt på morgenen – kan risikoen for at du lider av søvnapné være stor, selv om du ikke kjenner noen andre tegn.