Mer enn 936 millioner mennesker over hele verden har obstruktiv søvnapné

Del denne artikkelen
Mann med grått hår og briller holder seg stresset på pannen

 

Hvis du har obstruktiv søvnapné, er du definitivt ikke alene. I følge den siste vitenskapelige forskningen1 er mer enn 936 millioner mennesker over hele verden rammet. Dette oppsiktsvekkende høye tallet, som ble publisert i verdens ledende tidsskrift for respirasjonshelse, er nesten ti ganger større enn Verdens helseorganisasjons estimat i 2007 på over 100 millioner. Det har ført til nye oppfordringer for leger om å intensivere innsatsen for å screene, diagnostisere og foreskrive behandling for denne håndterbare lidelsen.

 

Mer enn 85 prosent av pasienter med [obstruktiv] søvnapné er ikke diagnostisert,” forklarer Carlos M. Nunez, M.D., en medforfatter av studien og ResMeds chief medical officer. “Dette øker risikoen for arbeidsulykker og trafikkulykker, og kan bidra til andre betydelige helseproblemer, som hypertensjon, hjerte- og karsykdommer eller til og med dårlig glukosekontroll for diabetespasienter. Vi kjenner risikoen, og nå vet vi størrelsen på problemet. Håndteringen starter med screening av pasienter vi vet har høy risiko.”

 

Hvorfor er obstruktiv søvnapné for det meste udiagnostisert?

Med over 85 % av tilfeller med obstruktiv søvnapné som ikke er diagnostisert, er det millioner av mennesker som ikke vet at de er berørt. De vil gjentatte ganger slutte å puste i ti sekunder eller mer i løpet av natten, og brått våkne for å unngå kvelning før syklusen starter igjen. Den forstyrrende syklusen forårsaker kronisk søvnmangel, men de fleste husker ikke at de våknet. I stedet antar de at de er trette fordi de er stresset eller blir eldre. Eller de ender opp med å bli feildiagnostisert med søvnløshet, migrene, kronisk tretthet eller andre lidelser.

 

Hvem er i faresonen for obstruktiv søvnapné?

Obstruktiv søvnapné kan berøre hvem som helst, inkludert barn. Snorking er hovedindikatoren på søvnapné hos menn og kvinner, selv om ikke alle som snorker har det … og ikke alle som har søvnapné snorker.

Andre vanlige risikofaktorer inkluderer: å være overvektig, være eldre enn 40 år og ha en stor nakkeomkrets, en familiehistorie med søvnapné og forskjellige andre fysiske egenskaper, som nesepolypper. Å røyke, drikke alkohol og ta visse beroligende medisiner øker risikoen. Mer enn halvparten av alle mennesker med overvekt, hjertesvikt, hjerneslag eller hjernedrypp (TIA), atrieflimmer eller type 2-diabetes har søvnapné, ifølge ledende forskning2. Det er også verdt å merke seg at kvinner utgjør 40 prosent av pasienter med nylig diagnostisert søvnapné3.

 

Hvordan kan jeg vite om jeg er berørt eller ikke?

Vanlige tegn på obstruktiv søvnapné inkluderer snorking og gisping eller kvelning under søvn, søvnighet, glemsomhet, dårlig konsentrasjon og mangel på energi om dagen, hyppig vannlating om natten, seksuell dysfunksjon, hodepine om morgenen, nattesvette, vektøkning og et deprimert humør. “Hovedpoenget er: Hvis du er konstant trøtt eller har andre forhold knyttet til søvnapné, er det aldri dumt å spørre legen din om det, sier Nunez. “Ikke godta å være trett hele tiden. Du kan forbedre søvnen, humøret, forholdet på jobb og hjemme, helsen din, kanskje til og med andre medisinske lidelser du har. Men først må du finne ut av det.” Ta den raske spørreundersøkelsen vår for å finne ut om du er i faresonen og lære om neste trinn. 

 

 

1 Benjafield et al. Estimation of the global prevalence and burden of obstructive sleep apnoea: a literature-based analysis. Lancet Respiratory Medicine 2019. http://dx.doi.org/10.1016/S2213-2600(19)30198-5

2 Gami AS et al. Circulation 2004, O’Keefe and Patterson, Obes Surgery 2004, Logan et al. J. Hypertension 2001, O’Keeffe T and Patterson EJ. Obes Surg 2004, Einhorn D et al. Endocr Pract 2007, Bassetti C and Aldrich M. Sleep 1999

3 Medicare 5% sample & OptumInsight medical claims data 2012