Kampen mellom mobilen og søvnen

Del denne artikkelen
My smartphone VS my sleep

Hender det at du sjekker mobilen i sengen rett før du skal sove? Dette påvirker så avgjort søvnen, men hvor mye? Dette blogginnlegget viser deg hvordan det påvirker søvnen å sjekke mobilen, og hvilke tips du kan prøve for å bryte vanen.

Det har vært en travel dag, og for å slappe av i sengen ligger du og sjekker telefonen hvor du blar gjennom nyhetsstrømmen i sosiale nettverk, leser e-post eller chatter med noen. Det trengs ingen ekspert for å avgjøre at dette ikke er den beste måten å slappe av på. Det påvirker faktisk mer enn du tror.

Hvordan kan skjermer, og nærmere bestemt mobiler, påvirke søvnen?

Den økte psykiske aktiviteten som mobiler krever, holder deg våken og stimulert – det siste du skal være når du prøver å slappe av før du sovner.

Blått lys: Mobiler forstyrrer søvnen fordi de stimulerer både hjernen og kroppen. Lyset fra mobiler er skadelig: En studie ledet av en gruppe Harvard-forskere understreket at blått lys undertrykker produksjonen av melatonin, et viktig søvnfremkallende1 hormon. Det sier egentlig til hjerne at nå er det morgen.

Stress: Å bruke tid på alle slags skjermer om kvelden kan øke stressnivået. De fleste anser tiden like før de skal sove som egentid, og tenker derfor at det er et perfekt tidspunkt å oppdatere seg på sosiale medier, den nye nettserien eller internett-shopping. Jo mer tid du bruker på å fokusere på disse distraksjonene, desto mer vil søvnen bli påvirket.

Stimulering: Varsler, chatter, e-poster og meldinger! Alt dette er rene distraksjoner. Det forstyrrer deg i løpet av dagen og særlig om natten, så slå av mobilen og legg den bort. Kan du ikke slå dem helt av? De fleste mobiler har en «ikke forstyrr»-funksjon hvor bare de viktigste samtalene slipper igjennom.

Skru av mobilen!

Slå av all elektronikk minst én time før du skal sove. Dette gjelder særlig mobiler, som nesten to tredjedeler av alle mellom 18 og 64 har innenfor rekkevidde mens de ligger i sengen. Prøv å lese en bok, ta en beroligende dusj eller et bad, eller tegn eller skriv i en dagbok.

Du kan velge alle aktiviteter som ikke inkluderer intellektuell stimulering, overtenking av situasjoner eller noen form for skjermer – særlig de som utstråler blått lys. Det er også greit å prøve ikke å spise minst to timer før leggetid

1 Blue light has a dark side http://www.health.harvard.edu/staying-healthy/blue-light-has-a-dark-side

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.