Ettermiddagslur: en god idé?

Del denne artikkelen
Naps: naughty or nice?

Å få for lite søvn føles forferdelig. Det er heller ikke bra for velværet1, siden det forårsaker alt fra oppmerksomhetssvikt til nedstemthet. Heldigvis kan en lur redde dagen! Hvis du gjør det riktig, kan en ettermiddagslur gjøre deg mer årvåken, gladere og dessuten sunnere2. Så hva er knepet for å få en god lur?

Kjenn din lur

Når man hører ordet ettermiddagslur, tenker man gjerne på spedbarn, eldre og innbyggere i varmere land med sine siestaer. Men det kan også gjøre livet enklere for voksne over hele verden. Å slumre litt i forkant av et utmattende arrangement, skiftarbeid eller en sen kveld er kjent som planlagt lur. Å ta seg fem minutter på øyet fordi man er trett og for eksempel redd for å sovne bak rattet, er kjent som nødhvile. Og hvis du organiserer dagen til å inkludere en regelmessig hvil, kalles det vanelur. Alle tre typer har sine fordeler, særlig hvis du følger et par enkle tips.

To tips for skikkelig søvn

Korte lur er best. Den amerikanske Sleep Foundation3 og Mayo Clinic4 anbefaler en kort lur på rundt 20 minutter. En dupp av denne lengden vil gi mange fordeler, men gjør at du unngår søvntreghet. Søvntreghet er den forvirrede, groggy følelsen som kan forekomme når du våkner fra dyp søvn. Det varer vanligvis ikke lenge, men gjør det vanskelig å tenke klart og effektivt. Det er ikke bra hvis du tar en lur fordi du må kjøre eller betjene maskiner på en sikker måte. Korte lur har også mindre sannsynlighet for å forstyrre nattesøvnen.

Det andre tipset: ikke ta en lur for sent. En sen lur, på samme måte som en lang lur, kan gjøre det vanskeligere for deg å sovne og redusere mengden eller kvaliteten på nattesøvnen. Og det vil ødelegge poenget med å ta en lur i utgangspunktet. Prøving og feiling vil hjelpe deg med å finne ut når det er ideelt for deg å ta en lur, men en lur etter lunsj mellom klokka 13 og 155 er et godt utgangspunkt.

Sov på det

Men å ta seg en lur i dagens travle, støyete verden? Det er enklere sagt enn gjort. Hvis du er veldig heldig, har du en opplyst, lurvennlig arbeidsgiver6. Men de fleste vil måtte være oppfinnsomme hvis de ønsker å integrere en lur i arbeidsdagen7. For å lykkes med å ta en lur, må du skape et mørkt, stille og behagelig miljø i smug. Tenk ørepropper8, øyemaske9 eller en genial reisepute- og øyemaskekombinasjon10. Finn deretter et uforstyrret hjørne (bilen? skapet?), sett deg godt til rette og slapp av ….

Fordelene med å ta seg en lur

Så hvorfor er det verdt å ta seg en lur? Forskning har vist at lur kan gjør oss mer årvåkne11, redusere risikoen for ulykker12, øke lykkefølelse og psykologisk velvære13 og hjelpe immunsystemet å takle de negative effektene av søvnmangel2. Hvis det ikke er nok til å overbevise deg, kan du tenke på dette: Både Einstein, Napoleon, JFK, Thomas Edison og Churchill tok seg gjerne en dupp14. Hvem vet hva du kan oppnå hvis du tar en tjue minutters lur i morgen?

 

1. Banks, S. & Dinges, D.F. Behavioral and physiological consequences of sleep restriction.Journal of Clinical Sleep Medicine, 2007.
2. Faraut, B. et al. Napping Reverses the Salivary Interleukin-6 and Urinary Norepinephrine Changes Induced by Sleep Restriction. The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, 2015.
3. https://sleepfoundation.org/sleep-topics/napping
4. http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/adult-health/in-depth/napping/art-20048319
5. http://lifehacker.com/5950732/the-science-of-the-perfect-nap
6. http://www.bbc.com/future/story/20150106-how-to-nap-like-a-pro
7. http://www.bloomberg.com/bw/articles/2012-04-19/sleeping-on-the-job-good-overachievers-do
8. https://shop.resmed.com/NO/no/S%C3%B8vn-p%C3%A5-reisen/%C3%98repropper/p/7074695?plp=true
9. https://shop.resmed.com/NO/no/Søvn-på-reisen/Dark-Grey-Silk—øyemaske/p/7074671?plp=true
10. https://shop.resmed.com/NO/no/Søvn-på-reisen/Ostrich-pute/p/7074679?plp=true
11. Hayashi, M. et al. The effects of a 20-min nap at noon on sleepiness, performance and EEG activity. International Journal of Psychophysiology, 1999.
12. Horne, J.A. & Reyner, L.A. Counteracting driver sleepiness: effects of napping, caffeine, and placebo. Psychophysiology, 1996.
13. Taub, J.M. et al. Effects of daytime naps on performance and mood in a college student population. Journal of Abnormal Psychology, 1976.
14. http://www.artofmanliness.com/2011/03/14/the-napping-habits-of-8-famous-men/Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.