Sex og søte drømmer

Del denne artikkelen
Sex and sweet dreams

Det finnes mengder av morsomheter om at kvinner gjerne vil kose etter sex, men at menn bare sovner. Er det bare en morsomhet, eller stemmer det med virkeligheten? Kan sex hjelpe deg med å sovne? Og i så fall, hva er vitenskapen bak det?

Sex utløser en storm av hormonelle reaksjoner i kroppen. Det reduserer blant annet produksjonen av kortisol, et stresshormon, og øker produksjonen av oksytocin, serotonin og prolaktin.

Oksytocin er kjent som «kosehormonet» eller «kontakthormonet» fordi det er knyttet til kjærlige følelser. Det frigjøres som respons på sosial kontakt, særlig hud-til-hud-kontakt med personer du liker. Oksytocin bidrar til å redusere blodtrykk, senker stress og gir oss en følelse av ro og avslapning. Serotonin er lignende, men går ett skritt videre. Dette beroligende hormonet bidrar til at kroppen slapper av, men det setter også kroppen i stand til å produsere melatonin. Melatonin er hormonet som regulerer vår indre klokke, og gjør at vi føler oss søvnige når kvelden kommer.

Prolaktin produseres av menn når de når orgasme. Dette er et annet «avslapnings- og døsighetshormon». Faktisk så stiger prolaktinnivåene naturlig når vi sover, og studier viser at dyr bli trette når de får injisert prolaktin.

Det er andre faktorer som frister oss til å slumre etter sex. For det første kan det være fysisk utmattende å ha sex. For det andre har du sannsynligvis sex i sengen eller et annet forholdsvis behagelig sted. For det tredje blir vi opphisset. Etterpå avkjøles kroppen, og dette gradvise fallet i kroppstemperatur stimulerer produksjonen av melatonin. Mer melatonin, mer søvnighet.

Alt i alt virker det som sex og søvn er naturlige sengepartnere. Fascinerende nok kan det virke som om dette ikke bare gjelder for mennesker: Det ser ut til at også hanngnagere har en tendens til å sovne etter sex!

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.