" /> Søvnapné - Alt om søvnapne, snorking og behandling | Spørsmål og svar om søvnapné

Spørsmål og svar om søvnapné

Her finner du svaret på noen av de vanligste spørsmålene om søvnapné

Hvis du har ytterligere spørsmål, gjerne sende oss ditt spørsmål via e-post.

 

Hva er søvnapné?
Søvnapné er en lidelse som innebærer at man har kortere eller lengre pustestopp mens man sover. Pustestoppene, som også kalles apnéer, oppstår oftest fordi de øvre luftveiene tettes til, ofte i kombinasjon med kraftig snorking. Oppholdene kan vare i alt fra 10 sekunder og opp til et minutt og kan komme igjen flere hundre ganger i løpet av natten.

 

Under langvarige pustestopp synker oksygeninnholdet i blodet. Pustestoppet avbrytes ved at hjernen sender ut en oppvåkningsrefleks som fører til en kortvarig oppvåkning. For det meste husker man ingenting av dette etterpå. Den oppstykkede søvnen fører imidlertid til at man er langt fra uthvilt om morgenen, og den som er rammet av sykdommen føler seg ofte trøtt hele dagen.

Vil du vite mer om sykdommen, les videre her.

 
Hva er symptomene på søvnapné?
De tydeligste symptomene på søvnapné er kraftig snorking og pustestopp under søvn. Mareritt, svettetokter og hyppige toalettbesøk er andre symptomer.

Unormal tretthet, hodepine, konsentrasjonsvansker og nedstemthet er noen av de symptomene som viser seg på dagtid. Mange av de rammede blir også irritable og kan få problemer når de omgås andre.

Les mer om symptomer her

 

Er søvnapné farlig?
Ubehandlet søvnapné øker risikoen for høyt blodtrykk, hjerteinfarkt, hjerneslag og diabetes. Les mer om risikoen her.

 

Hvilken behandling er tilgjengelig?
Det finnes flere metoder i dag for å behandle søvnapné. Det mest anbefalte er CPAP-behandling. Metoden innebærer at man sover med en maske koblet til en liten kompressor, som gir et kontinuerlig overtrykk som holder de øvre luftveiene åpne.

Noen har også nytte av en spesialutformet tannbøyle, en såkalt snorkeskinne. Hvis luftveien er trang på grunn av visse anatomiske avvik, kan også en operasjon være aktuell.
Du kan lese mer om de ulike behandlingsalternativer.

 

Er det noe du kan gjøre selv for å bli bedre?
Egenomsorg er ofte det første trinnet i behandling av søvnapné. Det å prøve å gå ned i vekt om man er overvektig, unngå alkohol, slutte å røyke og lære seg å sove på siden eller på magen kan noen ganger være tilstrekkelig til at plagene blir borte.