Trening som hjelper deg å sove

Del denne artikkelen
Sport that helps you sleep

Å trene og holde seg aktiv er gode måter å leve sunt på. Du blir trett av å drive høyintensitetstrening, men visste du at noen form for trening kan hjelpe deg å sovne lettere enn andre? Les mer om hva slags trening som hjelper deg å få en god natts søvn.

Typer trening

Trening kan deles inn i to hovedkategorier: aerob og anaerob. Aerob trening, også kjent som kardio, er all kontinuerlig fysisk aktivitet som varer mer enn 10 minutter, og som fører til at du puster tyngre, svetter mer og øker hjertefrekvensen. Eksempler er blant annet langdistanseløping, svømming og sykling. Anaerob trening omfatter på den annen side korte perioder med høyintensive øvelser hvor kroppens behov for oksygen overskrider den tilgjengelige tilførselen. Eksempler er for eksempel sprinting eller vektløfting.

Hva slags trening er best for å få en god natts søvn?

Aerobe øvelser som nevnt ovenfor er de beste for å bekjempe søvnløshet. Om du velger å gå, løpe eller sykle, anbefales det å trene minst tre–fire ganger i uken i 20–30 minutter for virkelig å gjøre en forskjell i søvnsyklusen.1

Hvis dette lyder som for mye aktivitet for deg, hvorfor ikke vurdere noe mer avslappende, f.eks. yoga eller tai chi? De er begge beroligende øvelser med fokus på å utvikle pusteteknikken, noe som igjen fremmer regelmessig og avslappende søvnmønstre, og som dessuten kan hjelpe personer med insomni.1

Morgen, ettermiddag eller kveld: Når skal du trene?

Som du kanskje allerede vet, er det å starte en treningsøkt på kvelden ikke den beste ideen fordi det frigjør endorfiner som øker adrenalinnivåene og gjør det mye vanskeligere å sovne. Derfor anbefales det at du starter treningen om morgenen eller om ettermiddagen. Finner du fortsatt ikke tid til å trene? Hvis den eneste tiden du har tilgjengelig er om kvelden, må du huske at du ikke bør trene 3–4 timer før leggetid.1

Trening, søvn og meg

Deltakelse i riktig sport og riktig fysisk aktivitet kan bidra til at du får en bedre natts søvn. Men hvis du er ikke er den sporty typen, finnes det enkle tilpasninger du kan gjøre i din daglige rutine som vil hjelpe deg med å øke aktivitetsnivået, f.eks. gå til jobb i stedet for å kjøre eller ta trappene i stedet for heisen. Uansett hva du velger å gjøre, er det mer sannsynlig at du vil klare å slappe av og sovne om kvelden desto mer aktiv du er i løpet av dagen.

Tips:

Det finnes apparater på markedet som kan hjelpe deg med å måle aktivitetsnivået, deriblant avstandene du går eller løper. Noen av disse aktivitetsmålerne hjelper deg også med å overvåke hjertefrekvensen, antallet kalorier du forbruker, og dessuten kvaliteten på søvnen!

 

1http://www.fitness.com/articles/156/how_exercise_can_help_you_sleep_better.php

2 http://blog.withings.com/2014/11/12/impacts-of-physical-activity-on-sleep

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.