Stress og søvn

Del denne artikkelen
Stress and sleep

Alle opplever stress i hverdagen, av forskjellige grunner og med forskjellig intensitet. Når det gjelder søvn, hvor mye stress er for mye?

Hvor mye stress?

Stress i riktig mengde kan bidra til at du er mer årvåken og yter ditt beste i hverdagen, men for mye stress kan forårsake angst, gjøre deg anspent og dessuten være årsaken til søvnproblemer.1 Stress må håndteres slik at det ikke påvirker helsen og fører til store problemer i det lange løp.

En undersøkelse utført av Anxiety and Depression Association of America sier at sju av ti voksne opplever angst eller stress hver dag og derfor har problemer med søvnen. Den samme undersøkelsen hevder at de fleste voksne med stressrelaterte søvnproblemer opplever problemer med søvnen minst én gang i uken.2

Mindre stress, mer søvn

Her er noen tips du kan bruke i hverdagen for å håndtere stress slik at det ikke forstyrrer søvnen1,2:

  • Finn årsakene til stresset: Så snart du finner ut av hva som forårsaker stresset, kan du lage deg en handlingsplan for hvordan du skal redusere eller eliminere det.
  • Spør venner og familie: Sosial støtte er til stor hjelp ved håndtering av stress, og hvis du har en venn som kan lytte til problemene dine, kan bidra til å trøste bort stresset.
  • Kanaliser stress til trening: Trening vil hjelpe deg med å avreagere og klarne tankene, for ikke å snakke om å holde deg sunn og frisk. Bare sørg for at du ikke starter en treningsøkt for tett opp til leggetid.
  • Slutt å stresspise: En vanlig måte å håndtere stress på er å finne trøst i mat. Trøstespising er som regel usunt, så sørg for å unngå fettrike måltider og store porsjoner. Prøv også å kutte ned på alkohol og koffein, særlig når det nærmer seg leggetid. Jo mer du får et balansert kosthold, desto mer sannsynlig er det at du vil kunne redusere stress.
  • Pust dypt: Dype pust reduserer stess ved å senke hjertefrekvensen og blodtrykket. Bare sett deg opp i en behagelig stilling med øynene lukket og én hånd på magen. Pust sakte inn gjennom nesen og ut gjennom munnen mens du fokuserer på pusten.
  • Mediter: Bare femten minutters meditasjon hver dag kan bidra til at du reduserer stress og angst, føler deg mer avslappet og forbedrer konsentrasjonen. Det er mange typer meditasjon. Én type som vokser raskt i popularitet i vesten, er mindfulness.
  • Lytt til musikk: Beroligende musikk kan senke blodtrykket og hjertefrekvensen. Sett sammen en spilleliste med yndlingssangene dine, og la tankene fokusere på de forskjellige sangerne, instrumentene og melodiene. Du kan også avreagere ved å rocke til raskere musikk!
  • Le: Fordelene med latter på fysisk og psykisk velvære er velkjent. En god latter senker kroppens stresshormon, kortisol, og øker hjernekjemikalier kalt endorfiner som bidrar til å forbedre humøret. Én enkel måte å få en god latter på er å se på videoer av standupkomikere du liker godt.
  • Vær takknemlig: Skriv en taknemlighetsdagbok for å hjelpe deg med å huske alle de gode tingene i livet. Hvis du er takknemlig for det du har, kan dette redusere bekymringer, forbedre humøret og gjøre at du føler deg mer tilfreds. Bruk dagboken til å glede deg over positive opplevelser. Husk å feire prestasjoner, f.eks. mestring av en ny ferdighet.
  • Spør legen: Legen kan gi deg råd om hvordan du skal håndtere stress, og kan skrive ut noe som kan hjelpe.

Stress er en del av hverdagen. Å håndtere stress er én måte å få en bedre natts søvn på.

1http://www.webmd.com/sleep-disorders/guide/tips-reduce-stress2http://www.adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/other-related-conditions/stress/stress-and-anxiety-interfere

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.