Pasientene reagerte på at jeg var så trøtt

symptomene sovnapne

12 Nov Pasientene reagerte på at jeg var så trøtt

– Jeg var konstant trøtt og hadde hodepine og muskelsmerter i flere år. Da jeg fikk pustemaskin følte jeg meg mye bedre med en gang, sier Aase Kristiansen (74) fra Asker.

Hun jobbet som sykepleier innen psykiatrien, da trøttheten og helseplagene gradvis ble verre og verre ut over 90-tallet. Det endte med at hun sovnet mens hun satt og så på TV sammen med pasientene.

– Jøss, er du så trøtt, Aase? undret de.

 

Stemte med egne plager

Aase vet ikke hvordan det hadde gått hvis det ikke var for at aviser og medier etter hvert satte fokus på søvnapnè og snorkesyke. Da hun leste og hørte om symptomene, la hun to og to sammen. Det stemte på en prikk med sånn som hun hadde det selv med snorking, hjertebank og urolig søvn.

– Jeg oppsøkte en øre, nese- og halsspesialist, som fant ut at jeg hadde veldig mye vev i nesen. Han henviste meg til søvnlaboratoriet på Ullevål sykehus, der jeg måtte stå på venteliste i 13 måneder. Til slutt ringte jeg og sa at plagene gikk på helsa løs. Ettersom de hadde en avbestilling fikk jeg komme allerede neste dag, sier hun.

 

Bedre smaks- og luktesans

På Ullevål lå hun et døgn med slanger og måleapparater festet til kroppen. Det var ingen behagelig opplevelse, men målingene viste at hun hadde opptil 60 pustestopp i timen. Det vil si et hvert minutt, og i løpet av natta kunne hun på det meste få 60-70 prosent for lite surstoff til hjernen.

– Det tok et par måneder før jeg fikk den første pustemaskinen høsten 1999. Jeg ble forbauset over hvor godt jeg sov den første natten, og siden har jeg sovet med den hver eneste natt. Forskjellen er ikke bare at jeg sover godt og er uthvilt. Hodepinen og muskelsmertene er også borte, og jeg kan til og med lese en avis og se på TV uten å falle i søvn. Til å være 74 år føler jeg meg sprek og i fin form.

 

Pustemaskin med fasttrykk

Aase slet ut et par pustemaskiner før hun fikk en med variabelt trykk som hun har nå. Hun er veldig fornøyd med at lufttilførselen regulerer seg selv etter behov, men har ikke rukket å bli helt fortrolig med den lille maska som går rett opp i nesen.

– Det var faktisk mer behagelig med en maske som dekte hele ansiktet, men jeg regner med at det går seg til med en tilvenningsperiode. Det er i alle fall ingen tvil om at jeg er blitt avhengig av pustemaskinen. For moro skyld har jeg prøvd å sove uten, men våkner etter et par timer av de samme problemene som jeg hadde før.

 

Stort isfjell

Aase har meldt seg inn i søvnforeningen, og er overbevist om at det er et stort isfjell av folk der ute som lider av søvnapnè uten å være klar over det. En gang sovnet bak rattet mens hun kjørte bil, men kvakk til av lyden fra den gule midtstripa.

– Det er ikke så lett å vite hva plagene skyldes. Derfor er det desto viktigere at det kommer mest mulig fram om søvnapnè i media, slik at folk vet at det er hjelp å få.