Kræsjet etter å ha sovnet i bilen

12 Nov Kræsjet etter å ha sovnet i bilen

 

Svein Ramstad (79) fra Skjetten snorket kraftig helt fra han var ung, men følte seg våken og opplagt på dagen. Derfor trodde han at han sov godt.

– Det var først da jeg fikk en kronisk revmatisk sjukdom for tre år siden, at jeg begynte å bli veldig trøtt på formiddagen. Sjukdommen har ikke noe med søvnapnè å gjøre, men jeg fikk problemer med å følge med på forskjellige foredrag som jeg var på. En nydelig solskinnsdag mens jeg satt på terrassen og drakk kaffe, sovnet jeg da naboen kom. Og da jeg var på en 14 dagers tur nordover med en venneflokk falt jeg stadig i søvn, sier han.

Leger i familien fant ut at han led av søvnapnè-syndromet. Fart i sakene ble det etter at han skulle kjøre de fire milene til datteren i Bærum. På kjøreturen langs Bærumsveien, sovnet han bak rattet og skjente ut i grøfta i 50-60 km/t. Bilen traff en lyktestolpe og smadret hele den ene siden, før han greide å styre den opp på veien igjen.

– Først da jeg stoppet ved nærmeste busslomme passerte det en bil. Da gikk det opp for meg at jeg hadde vært så heldig som jeg kunne få vært. Etterpå bar det rett til Stensby sjukehus for utredning.

 

59 pustestopp i timen

Måleinstrumentene Svein lå med viste at han hadde svært lite oksygen i blodet om natta, og det ble registrert 59 pustestopp i timen på gjennomsnittelig 21 sekund. På sjukehuset fikk han beskjed om at problemene satt for dypt til at det ville hjelpe med en snorkeoperasjon. I stedet fikk han et CPAP- apparat som det tok et par måneder å bli ordentlig vant med.

– Nå sover jeg som en stein hele natta. Pustemaskinen er helt avgjørende for hele min helsetilstand. For halvannet år siden var jeg til etterkontroll, der jeg lå halve natta med pustemaskin og halve natta uten. Konklusjonen var at jeg måtte fortsette å bruke maskinen. Den er rett og slett fenomenal. Jeg er en aktiv person som er mye på farten og drar på tre-fire utenlandsreiser i året. Maskinen er med meg over alt sammen med skjøteledning og stikkontakt.

 

Sluttet å snorke

Svein har helt sluttet å snorke og trenger ikke lengre streve for å holde øynene oppe når han er på foredrag. Han var i tvil om han kunne fortsette å kjøre bil, men legene mener han er i så fin form at han ikke utsetter seg selv eller andre for noen risiko med det. De siste 18 årene har han vært enkemann, men fikk ofte kjeft fra kona for snorkingen mens hun levde.

– Jeg har bare hatt en sykemelding på 40 år i yrkeslivet. Fordi jeg var våken og opplagt bestandig tenkte jeg ikke på at jeg ikke sov som jeg skulle. Den eneste lille haken med pustemaskinen er at jeg blir tørr i munnen, noe som har ført til at jeg lettere får hull i tennene. Heldigvis har tannlegen min søkt Trygdeverket for meg, slik at jeg får refundert en del av tannlegeutgiftene. Jeg er overbevist om at pustemaskinen er absolutt nødvendig for at jeg skal ha en bra dag. Den bråker nesten ikke og er lett å vedlikeholde. Det eneste jeg har gjort er å skifte slange for at jeg ikke skal miste lufttrykk på grunn av lekkasje, sier han.