Plundrer litt med pustemaskinen

12 Aug Plundrer litt med pustemaskinen

– Gud bevare meg vel. Hva i all verden skal jeg gjøre med dette her? Slik tenkte Alfhild Fritzon (71) fra Sogndal, da hun fikk en pustemaskin hjem til seg.

Etter å ha brukt den noen få dager, begynner den verste tvilrådigheten i å gi seg. Ikke minst takket være god hjelp og instruksjon i bruken fra en niese som er sykepleier og kjenner pustemaskinen fra før. – Jeg regner med at det vil gå en stund til før jeg lærer meg den ordentlig, men merker allerede at jeg ikke er fullt så trøtt på morgenen, sier hun.

 

Ikke nødvendig å gjøre noe

De siste 15-20 årene har hun vært en storsnorker som våknet flere ganger på natta uten å få puste, og var tørr i munnen. Alfhild la ikke merke til snorkingen selv, men mannen så seg nødt til å flytte ut av soverommet. Også mens sønnen bodde hjemme, kunne han høre at hun snorket helt ned i kjelleren. Til slutt kom han opp og ga beskjed om at dette måtte hun gjøre noe med.

– Dermed oppsøkte jeg lege i Førde. Han var en eldre mann, og mente at det ikke var nødvendig å gjøre noe hvis jeg ikke syntes snorkingen plaget meg. Det gjorde den jo ikke, fortsetter Alfhild. Dermed fortsatte hun å snorke som før. Samtidig var hun så tungpustet at hun knapt kunne gå et skritt, og sovnet ofte midt på formiddagen fordi hun var sliten og trøtt. En tur på Feiringklinikken for tre år siden resulterte i at hun fikk hun medisiner for høyt blodtrykk, men heller ikke der greide de å finne ut hva som feilte henne.

 

Fikk pustemaskin etter 14 dager

– Ettersom niesen min kjente til søvnapnè fra før, ble det til at jeg bestilte time hos fastlegen min før jeg dro på sydenferie i begynnelsen av oktober i fjor. Han ga meg en rekvisisjon til Røde Kors-klinikken i Oslo, og da jeg kom tilbake hadde jeg fått time for søvnutredning den 21. november. Målinger viste at jeg hadde 34 pustestopp i timen, og 14 dager etterpå fikk jeg pustemaskinen hjem til meg. Ettersom jeg er en rolig og behersket person tenkte jeg ikke så mye på det mens jeg gikk og ventet, men når det først skjedde noe gikk det egentlig veldig radig. Etter å ha sovet med maskinen noen dager begynner jeg å venne meg til den, men jeg blir tørr i munnen og nesen og blir nødt til å gjøre noe med det. Nå har til og med mannen min flyttet tilbake på soverommet, sier Alfhild, som kommer hun til å ha maskinen med seg over alt når hun sover borte heretter. Også når hun skal på ferietur til syden.