Skyldte på jobben og overvekt

12 Jun Skyldte på jobben og overvekt

– Jeg var sliten og trøtt hele tiden, men visste ikke hvorfor. Derfor ble det til at jeg skyldte på jobben, røyking og overvekt, sier Terje Studrød (43) fra Stokke.

Han er 176 centimeter høy og veier 105 kilo. I tillegg fikk firmaet som han drev med 12 ansatte økonomiske problemer. I mangel på andre forklaringer, tilskrev han dette den elendige formen.

 

599 pustestopp på en natt

– De siste fire-fem årene snorket jeg gradvis mer og mer og sluttet helt å puste. Det ble så ille at kona flyttet ut fra soverommet. Jeg hadde ikke lyst til å tenke på det, og det er alltid lett å finne på unnskyldninger når det gjelder helsa. I mitt tilfelle ble det røyking eller overvekt i tillegg til jobben. Kona mente uansett det ikke var normalt med snorkingen og ba meg oppsøke lege. Fastlegen min sendte et brev til sjukehuset i Tønsberg, men der var det seks måneders ventetid. I stedet tok jeg kontakt med en spesialist som gjorde hele utredningen på en uke. Målinger viste at jeg hadde 599 pustestopp på opptil 40 sekunder i løpet av en natt. Legen sa at jeg sov en til en og en halv time i løpet av en natt. Resten brukte jeg på å kjempe for å få puste.

 

Kuttet ut blodtrykksmedisiner

Terje fikk pustemaskin med nesemaske våren 2004, og syntes til å begynne med det var ubehagelig med noe foran nesen. Likevel vente han seg ganske fort til å sove med maske på – og sov bedre enn på mange år.

– Det tok ikke så lang tid før jeg begynte å føle meg mer uthvilt enn jeg hadde vært på mange år. Nå har jeg til og med maskinen med meg når jeg er på jakt, så sant det er strøm der. I perioder har jeg prøvd å sove uten. Det har egentlig gått ganske bra i tre netter, men jeg merker at jeg ikke er like uthvilt som når jeg bruker maskinen, sier han.

Etter at han begynte med pustemaskin har han kuttet ut medisiner for høyt blodtrykk. – Jeg er i det hele tatt i bedre form, og selv om jeg fortsatt røyker og er overvektig føler jeg meg mer harmonisk og ikke så stresset som før.