Sovnet bak trailerrattet

12 Jun Sovnet bak trailerrattet

Som trailersjåfør kunne Oddbjørn Johansen (56) fra Andebu være så trøtt at han sovnet bak rattet og nesten kjørte av veien. At det skyldtes søvnapnè falt ham ikke inn.

– Et par ganger var jeg helt ute på vegkanten og kvakk til av rumlingen fra den fra den hvite kantstripa. Jeg er veldig glad for at det ikke kom så langt at det gikk veldig galt, sier han.

Snorkingen hadde fulgt ham så å si hele livet og bare blitt verre, da han bestemte seg for å ta en snorkeoperasjon for sju-åtte år siden. Operasjonen hjalp ikke mye, men førte tvert i mot til at han ble enda verre. Ettersom legene ikke ville operere på nytt, ble det flere runder med undersøkelser på sykehuset, før han fikk sin første pustemaskin i 2002.

– Jeg hadde aldri hørt om søvnapnè. Selv om jeg våknet på natta med å hyperventilere og slutte helt å puste, skjønte jeg ikke at det var det som feilte meg. Jeg var vant til å være trøtt og aldri uthvilt. Bare det fantes en stol i nærheten satte jeg meg ned og sovnet.

 

En uke på tilvenning

Tilvenningen med pustemaskin gikk ikke helt smertefritt. Den første gangen hadde han på følelsen av å bli kvalt, da luft ble blåst inn gjennom ansiktsmaska og rev den av seg. Dermed var det bare å prøve på nytt, og for hver gang greide han å ligge litt lengre. Etter en uke hadde han vent seg til å sove med maske på hele natta.

– Etter hvert gikk jeg over til nesemaske, men ble veldig tørr i nesa til å begynne med. Derfor hjalp det veldig å få et fuktfilter. Nå sover jeg veldig godt og våkner uthvilt. Etter at jeg fikk pustemaskinen er det akkurat som å ha fått et nytt liv. Fra å være så stor at den kunne fylle en hel lastebil, har pustemaskinen blitt en liten og smekker sak. Jeg har den med meg over alt når jeg skal overnatte borte. Det eneste jeg savner er en på og av-knapp som var på den forrige maskinen jeg hadde, sier han.

 

Ble uføretrygdet

For noen år siden fikk han et lite hjerteinfarkt, uten at han har ikke merket noen spesielle plager på grunn av det siden. Oddbjørn har også høyt blodtykk og for høyt kolesterol, som han får medisiner for. Han har til og med blitt litt bedre for det etter at han begynte med pustemaskin.

– I tillegg har jeg leddgikt og ble uføretrygdet i fjor. Men hvem vet, hvis jeg hadde fått behandling for søvnapnè tidligere er det godt mulig jeg fortsatt hadde vært i full jobb, sier han.