Trodde jeg var utslitt på grunn av alderen

12 Jun Trodde jeg var utslitt på grunn av alderen

– Jeg var veldig trøtt og uopplagt hele tiden og trodde det kom av at jeg begynte å bli godt voksen og sliten, sier Arne Vangen (62) fra Aurskog-Høland.

Den totale utmattelsen kom snikende litt etter litt de siste årene før han ble pensjonist. Som anleggsmaskinfører satt han rett ved trafikkerte veier, og var redd det skulle skje en ulykke fordi han var så uopplagt. Til og med jakt, fiske og friluftsliv som er hans store lidenskap, ble et ork.

– Jeg grudde meg rett og slett til å gå bort og til å få besøk. Da duppet jeg av midt under samtaler, og måtte stadig gå ut på trappa for å lufte meg og få frisk luft. Dette resulterte i mobbing fra kolleger som ikke var vondt ment, men jeg fikk ofte høre at ”nå sovner Arne igjen”. Det var et sant mareritt.

 

Snorkeoperasjon hjalp en stund

Om natta snorket Arne så mye at han helt sluttet å puste med korte mellomrom. Kona ble selvfølgelig fryktelig redd, og måtte titt og ofte dulte ham i siden for å forsikre seg om at han virkelig var i live. I 1997 ble han operert i nesen for snorkingen, og følte seg veldig opplagt en periode. Det varte et års tid, så var han like trøtt og uopplagt igjen. På en jakttur sammen med en legekompis, snorket han så fælt at kameraten syntes det var helt uhyggelig. – Jeg trodde du skulle dø. Dette må du gjøre noe med, ble Arne fortalt..

 

Som å komme til himmelen

– Etterpå skulle jeg til kontroll på sjukehuset i Lørenskog for lungebetennelse, og fortalte en lege om snorkingen og at jeg var så sliten. Bare noen dager senere ble jeg kalt inn til søvnundersøkelse og fikk tilpasset en pustemaskin. Dette var den 28 november i 2005, og har blitt en merkedag i livet mitt. I løpet av tre dager med CPAP-apparatet ble jeg helt bra. Selv om det var litt ubehagelig til å begynne med, var det som å komme til himmelen. Jeg har virkelig fått et helt nytt liv og bruker å si at jeg er frisk og opplagt som en unggutt. En øre-nese og hals-spesialist som jeg var til målte kun 60 prosent surstoff i blodet, og jeg kunne ikke kjøre bil mer enn to-tre mil før jeg måtte stoppe og hvile. Nå er jeg så opplagt at jeg sikkert kunne kjørt helt til Bodø uten problemer, tror Arne.

 

Sluttet å røyke

Samtidig med at han fikk pustemaskinen sluttet han å røyke. Og han, som var en storrøyker i 40-45 år.

– Det har sikkert noe å si at jeg stumpet røyken, men jeg er hundre prosent sikker på at pustemaskinen er hovedgrunnen til at jeg har fått en helt annen livskvalitet. Uten den hadde jeg neppe vært i live i dag. Bortsett fra høyt blodtrykk har jeg aldri hatt noen alvorlige sjukdommer. Riktignok har jeg brukt blodtrykksmedisiner i 20-25 år og vet ikke hvor mye pustemaskinen har å si, men ifølge legen min er blodtrykket er stabilt og fint.