Hva er søvnapné?

Del denne artikkelen

Når søvnen uteblir, kan det utgjøre alvorlig risiko for helsen og velværet. Søvnapné er paraplybegrepet for en rekke forskjellige nattlig forekommende respirasjonsforstyrrelser, herunder sentral søvnapné (CSA), obstruktiv søvnapné (OSA) og Cheyne-Stokes-respirasjon (CSR). Her er en rask oversikt over typene, risikoene og behandlingen.

Hva er de forskjellige typene søvnapné?

La oss starte med litt begrepsavklaring. En apné er en hendelse hvor pusten stopper opp fullstendig i ti sekunder eller mer. En hypopné er lignende, men pusten blir svakere og stopper ikke. En oppvåkning forekommer når hjernen merker en mangel på oksygen og kickstarter pusteprosessen. Denne minioppvåkningen er ansvarlig for de forstyrrede nettene og den dårlige søvnkvaliteten knyttet til søvnapné. Apné-hypopné-indeksen (AHI) angir antallet hendelser som forekommer per time søvn. Personer med alvorlig søvnapné kan oppleve over 30 oppvåkninger (minioppvåkninger) i timen – det er ikke rart de føler seg utslitt i løpet av dagen!

Obstruktiv søvnapné (OSA) forekommer når musklene i halsen slapper av og obstruerer de øvre luftveiene under søvn. OSA er ofte ledsaget av høy snorking eller prusting, særlig under oppvåkninger. Sentral søvnapné (CSA) er mye sjeldnere og forekommer når hjernen slutter å sende signaler til pustemusklene under søvn. Luftveiene forblir åpne, men pusten stopper. Med Cheyne-Stokes-respirasjon (CSR) er det en periode med grunn pusting etterfulgt av dyp pusting, med periodiske sentrale apneer.

Hva er risikoene?

Det er allmennkunnskap at en dårlig natts søvn kan føre til at vi blir gretne, glemske og nedstemte neste dag. Ubehandlet søvnapné er mer enn «en dårlig natts søvn». Det kan ha svært alvorlige konsekvenser. Det reduserer livskvaliteten og er knyttet til hjerte- og karsykdommer og stoffskifteforstyrrelser. Hvis du for eksempel har ubehandlet OSA, har du nesten to ganger høyere risiko for å utvikle diabetes og hjerte- og karsykdom1, tre ganger høyere risiko for å dø av hjerte- og karproblemer2 og mer enn seks ganger høyere risiko for å havne i en trafikkulykke3. Og det er før vi snakker om hva høy snorking gjør for din lenge lidende sengepartner og forholdet.

Hva slags behandlinger finnes det?

Det er anslått at opptil 80 prosent av alle med søvnapné ikke er diagnostisert. Det er virkelig synd, fordi det finnes effektive behandlinger.

For mange er det ingenting som slår kontinuerlig luftveisovertrykk (CPAP). Denne behandlingen leverer mildt lufttrykk som holder luftveiene åpne. Avansert utstyr kan identifisere og reagere på OSA, CSA og CSR, og det finnes en kvinnevennlig versjon for å tilfredsstille de spesifikke behovene til kvinner med OSA.

AutoSet_w_AirFitFamily-min

ResMed Air Solutions

Andre løsninger finnes også. For eksempel kan en individuelt tilpasset tannskinne bidra til å gjenopprette normal nattepust og forbedre søvnkvaliteten. Endringer i livsstilen kan også hjelpe: for noen – men ikke alle – kan OSA skyldes eller forverres av fedme, alkohol og røyking, eller bruk av beroligende midler.

 

Hvis du tror at du lider av ha søvnapné, bør du oppsøke lege og få det undersøkt.

 

1.Greenberg et al. Gender differences in morbidity and health care utilization among adult obstructive sleep apnea patients, Sleep 2007. In this study the increased risk of diabetes and cardiovascular diseases is calculated specifically amongst women with sleep apnoea.2.Campos-Rodriguez et al., Cardiovascular Mortality in Women With Obstructive Sleep Apnoea With or Without Continuous Positive Airway Pressure Treatment:

3.A Cohort Study, Annals of internal Medicine, 2012. In this study the increased risk of cardiovascular death is calculated specifically amongst women with sleep apnoea.

4.Teran-Santos et al. The association between sleep apnea and the risk of traffic accidents, New England Journal of Medicine 1999. In this study the increased risk of traffic accidents is calculated in the general sleep apnoea population (men and women).

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.