Jobb mindre, sov mer

Del denne artikkelen
Work less, sleep more

Er du en arbeidshest? Opplever du at du er konstant overarbeidet, og at det aldri er nok søvn til å lade batteriene helt? Arbeid mindre, sov mer – Det er enklere enn du tror med disse tipsene.

Ville det ikke være flott hvis vi hadde sjansen til å arbeide litt mindre og sove mer hver dag? Det høres ikke realistisk ut siden flere og flere opplever symptomer på utbrenthet. Likevel burde det være vesentlig for din egen helse og ville være noe både du og bedriften tjener på.

Hvis vi tenker på det, er det ren logikk: Når vi føler oss helt uthvilt, er vi mer årvåkne, produktive og reaktive. Er vi derimot konstant trette, er vi det større risiko for at vi er klønete, fraværende og gjør feil. Det er mange symptomer som vi kan ha på jobb etter en dårlig natts søvn, f.eks. hukommelsessvikt, dårlig prestasjon, smådupping under møter, døsighetsfølelse ved skrivebordet, humørsvingninger og konsentrasjonsproblemer – slik Meir Kryger MD, professor i legevitenskap ved University of Manitoba i Winnipeg i Canada, har understreket.1

Her er tips du kan bruke etter jobb for å få en god natts søvn

Hold deg til en søvnplan: Hvis du legger deg på samme tidspunkt hver kveld, kan dette bidra til at du får nødvendig mengde søvn til å våkne fullstendig uthvilt. Finn et tidspunkt som fungerer for deg, og prøv å holde deg til det. Du vil se at søvnen kommer mer naturlig til deg, og kvaliteten på den vil helt sikkert øke.

Koble av – Slå av de elektroniske enhetene før du legger deg: Hvis vi tenker på arbeidsrelaterte ting når vi skal slappe av, vil det være mye vanskeligere å sovne. Blått lys som utstråles fra elektroniske enheter, f.eks. mobiler, nettbrett eller bærbare PC-er, vil stimulere hjernen – så slå av og koble fra de elektroniske enhetene og hold dem borte fra søvnplanen.

Skap et koselig sovemiljø: Fjern aktivt hindringer som kan forstyrre søvnplanen. Det kan bety å investere i blendingsgardiner, søvnmasker eller koble fra og slå av elektroniske enheter. Gjør beroligende musikk at du sovner lettere? Ha på litt musikk i bakgrunnen. Kanskje litt aromaterapi kan få deg til å slappe av. Prøv å finne ut hva som fungerer for deg.

Helger med mindre jobb: Helgen er simpelthen slutten på uken – og det er helt enkelt din tid. Hvis du benytter denne tiden til å rense tankene for jobb, vil du ha et mer positivt syn når mandagen kommer.

Søvnmangel kan forårsake alvorlige problemer både på arbeidsplassen og i privatlivet. Hvis du lider av søvnmangel, kan det være en god idé først å ta en pause fra arbeidet.

 

1Sleep deprivation at the workplace http://www.webmd.com/sleep-disorders/features/sleep-deprivation-workplace?page=2

Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.

Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.