Snorking kan være et tegn på søvnapné. Ikke alle som snorker har søvnapné, men nesten alle som har søvnapné … snorker

Snorking er også den primære indikatoren1 av obstruktiv søvnapné (OSA), som er den vanligste typen søvnapné. Snorking og søvnapné kobles sammen på et alarmerende nivå – 3 av 10 menn og nesten 2 av 10 kvinner som snorker til vanlig lider også av obstruktiv søvnapné i varierende grad.2 Søvnapné hindrer deg i å få den gode søvnen du trenger for å leve et uthvilt, energisk liv.

Snorkere med obstruktiv søvnapné har muskler som slapper enda mer av. Søvnapné oppstår når halsmusklene slapper så mye av at de stenger luftveiene fullstendig i 10 sekunder eller mer. I de alvorligste tilfellene vil disse hindringene, eller apneene, vare i opptil to minutter.

Snorking og søvnapné forårsakes altså av de samme faktorene – men mennesker med søvnapné har slappere halsmuskler enn de som bare snorker. Men vær oppmerksom på at slappe halsmuskler blir slappere over tid, derfor risikerer mennesker som bare snorker å utvikle søvnapné over tid.

Vil du vite mer om søvnapné?

Test deg selv ved hjelp av vårt spørreskjema!

 

 

1: Meslier N, Racineux JL. Ronflement et syndrome de haute résistance. Rev Mal Respir 2004 ; 21 : 2S35-2S42.
2: Young T et al. The occurrence of sleep-disordered breathing among middle-aged adults. N Engl J Med 1993; 328(17):1230–5.