Når vi sover, slapper halsmusklene av. Noen ganger slapper de av så mye at de øvre luftveiene (nesen og halsen) delvis stenges, noe som innsnevrer kanalen der luften går til lungene. Denne innsnevringen av luftveiene fører til vibreringer i halsen når du puster, som lager lyden som høres når man snorker.Det kan være mange grunner til at halsmusklene dine slapper av. Hovne mandler, for mye alkohol, å være overvektig, til og med formen på nesen og kjeven din – dette er kun noen av faktorene som kan gjøre at halsmusklene slapper av og forårsake snorking.

Hvis du snorker – spesielt hvis du snorker høyt – så vet du hvor forstyrrende det kan være.  Du forstyrrer de rundt deg når du sovner på fly eller på teater.  Sengepartneren din klager på at de ikke får sove, og forviser deg til gjesterommet eller sofaen. 95 % av snorkere sier faktisk at snorkingen deres forstyrrer partneren.1

Det har selvfølgelig også en ødeleggende effekt på din egen søvn, enten du er klar over det eller ikke. Snorking betyr at du kanskje ikke får nok oksygen til å få en god natts søvn.  Du vet hva som hender når du ikke har sovet godt: du blir sliten, apatisk og til og med gretten.

Høylytt, forstyrrende snorking kan også ha andre, mindre tydelige bivirkninger.  Det er 1,6 ganger mer sannsynlig at en som snorker utvikler høyt blodtrykk innen 4 år2 etter at de begynte å snorke.  Det er også risiko for hjerte- og karsykdommer.

 

1. A +A Healthcare study undertaken with 95 patients who wore Narval CC (Equinoxe in France) in 2011.

2. Peepard,T. Prospective study of the association between sleep-disordered breathing and hypertension. N Engl J Med, 342 (2000), pp. 1378-1384.

3. Marin JM, Carrizo SJ, Vicente E, Agusti AG. Long-term cardiovascular outcomes in men with obstructive sleep apnea-hypopnoea with or without treatment with continuous positive airway pressure: an observational study. Lancet 2005; 365: 1046-53.