Som å bli født på nytt

12 Sep Som å bli født på nytt

– Jeg føler meg som født på ny. Nå er jeg så kvikk og helt i hundre at det går nesten ikke an å beskrive med ord, sier Arild Daffinrud (63) fra Nøtterøy.

Han var trøtt og utslitt i 15-20 år og trodde det skyldtes utbrenthet. Den siste jobben hadde han på en planteskole, og der var han så trøtt at han rett og slett sovnet rett opp og ned inntil det treet han sto og beskjærte.

– Jeg kunne sovne når som helst og hvor som helst. Selv om jeg sov et par timer på formiddagen og ett par timer på ettermiddagen var jeg like trøtt, sier han. Det var en rutinesjekk hos fastlege som til slutt satte ham på sporet av hva som var galt. Legen hadde en turnuskandidat som forklarte ham om søvnapnè, hvorpå han ble henvist til sjukehuset i Tønsberg for utredning. Der var det seks måneders ventetid, og han kontaktet en øre,nese,hals-spesialist i stedet. Slik begynte snøballen å rulle, og han havnet på sjukehus for utredning for ganske nøyaktig ett år siden.

 

Mistet mange år

– Der prøvde jeg en pustemaskin, og fikk en voldsomt positiv reaksjon med en gang. Riktignok føltes det litt ubehagelig å få luft presset nedover halsen, men det var virkelig som å bli født på nytt. Jeg kunne sikkert ha prøvd en snorkeoperasjon, men ser ikke vitsen i det. Siden jeg fikk apparatet har jeg ikke sovet en natt uten. Den eneste ulempen er at det har gått opp for meg at jeg har mistet mange år fordi jeg var så trøtt, sier han.

Han bruker å legge seg i tolvtiden og det tar ikke lang tid før han har sovnet, noe som slett ikke var tilfellet før. – Jeg sover dypt og godt hele natta, og når jeg våkner i seks-sju-tiden på morgenen spretter jeg opp rask og uthvilt. Og jeg som var så vàr for lyder at jeg våknet av det minste. Pustemaskinen har ført til at hele døgnrytmen min er blitt forandret, og det er ikke bare trettheten som har forsvunnet. Jeg har fått mye mer overskudd og føler meg som et helt annet menneske, sier Arild som ble uføretrygdet for noen år siden etter en stor ryggoperasjon.

 

Bedre allmenntilstand

– Etter at jeg fikk pustemaskinen økte blodtrykket mitt, noe jeg fikk vite på sjukehuset at var uvanlig i forhold til andre søvnapnè-pasienter som har fått maskin. Det har muligens noe med alderen å gjøre, men det plager meg ikke. Dessuten har jeg en bror som også har høyt blodtrykk så det kan godt hende det er arvelig. Nå blir jeg medisinert, og da jeg var til kontroll forleden sa legen min at jeg hadde blodtrykk som en 15-åring. For meg har pustemaskinen vært veldig positiv og ført til at jeg har fått en mye bedre allmentilstand. Jeg føler meg friskere enn på så lenge jeg kan huske. Det eneste er at jeg ble veldig tørr i munnen og måtte få en vannfukter. Fordi jeg har en innsnevring i nesen valgte jeg ansiktsmaske framfor nesemaske, men mesteparten av tiden puster jeg lett også gjennom nesen.