Søvnapné: et tungt emne

Del denne artikkelen
How does sleep deprivation affect you?

Hvis du sliter med søvnapné, er det sannsynlig at du også sliter med vekten1,2. Sytti til åtti prosent3,4 av personer med søvnapné er overvektige. Men hva kommer først: vekten eller apneen? Og vil et vekttap hjelpe deg med å bli kvitt søvnapneen?

Hva kom først?

Det er en klar forbindelse mellom overvekt og søvnapné, og den forbindelsen kan fort utløse en ond sirkel. Obstruktiv søvnapné (OSA)5 kan forekomme hos personer med normal vekt, men overvekt og fedme er kjente risikofaktorer6,7,1. Overvekt, særlig rundt magen og halsen, kan utløse OSA fordi det ekstra vevet tar opp plass og legger mer trykk på luftveiene8. Hvis halsens omkrets er mer enn 43 cm (for menn) eller 40 cm (for kvinner), er det sannsynlig at du vil bli rammet av OSA.

Det motsatte er også sant: Søvnapné kan utløse vektøkning og gjøre det vanskeligere å gå ned i vekt4. Ubehandlet søvnapné fører til en konstant syklus av forstyrret søvn og oksygenmangel. Dette forstyrrer kroppens normale hormonbalanse4 og forårsaker stoffskifteendringer som reduserer evnen til å bearbeide mat effektivt, slik at du får lyst på søtsaker og karbohydrater i løpet av dagen. Ubehandlet søvnapné gjør deg også trett, irritabel og nedstemt, noe som gjør selvdisiplinen rundt mat mer utfordrende og trøstemat enda mer tiltalende.

Lavere vekt, ingen søvnapné?

Vekttap kan være et viktig redskap i kampen mot søvnapné. Den amerikanske legeforeningen anbefaler at personer med OSA bør gå ned i vekt og bruke kontinuerlig luftveisovertrykk (CPAP) som initiell behandling9. Forskere har funnet at vektnedgang kan gjøre søvnapneen mindre alvorlig eller også helbrede den6. For eksempel fant én studie at når pasienter med mild OSA mistet 10 prosent av kroppsvekten, kunne alvorlighetsgraden av deres OSA bli redusert med mer enn 20 prosent4.

Men å gå ned i vekt er aldri enkelt, og det er vanskeligere hvis ubehandlet søvnapné ødelegger for hormonene og søvnmønsteret. Hvis du får søvnapneen under kontroll, bør dette redusere hormonsvingningene og gi deg mer energi og motivasjon til å følge et slankeprogram2. Og straks du begynner å gå ned i vekt, bør du kunne se positive effekter på pusten, søvnen og allmennhelsen1,4,10.

Du finner kanskje ny teknologi11 til å hjelpe deg med å komme i gang med vekttapet og holde deg fokusert. For eksempel gjør både iHealth Lite trådløs vekt og iHealth trådløs kroppsanalysevekt det enkelt å holde kontroll på vekten, sette oppnåelige mål og (hvis du velger det!) dele fremgangen med venner, familie og lege. Registreringsutstyr som du kan ha på deg, og som holder styr på fremgangen, er også svært motiverende for å øke aktivitetsnivået. Enkle verktøy som Omron Walking Style IV  teller trinn og kalorier, mens mer avanserte registreringutstyr som Jawbone UP3 overvåker også hjertefrekvens, søvn og et vell av andre velværeindikatorer.

Søvnapné er en kompleks tilstand med mange forskjellige faktorer som spiller inn. Det er ingen garanti at vekttap vil hjelpe deg med å redusere eller bli kvitt OSA, men det er større sjanse. Og vekttap vil nesten garantert forbedre allmennhelsen. I tillegg antyder studier at søvnapnéfordelene kan vare, selv om du senere legger på deg noe av vekten igjen2.

Hvis du tror du kan være rammet av OSA, kan du starte ved å be legen om råd og tester. Det kan være dytten kroppen din trenger for å komme inn i en positiv syklus med vektnedgang, bedre søvn og en sunnere og lykkeligere livsstil.

 

1. Kuna, S.T. et al. Long-Term Effect of Weight Loss on Obstructive Sleep Apnea Severity in Obese Patients with Type 2 Diabetes. Sleep, 2013.
2. Sampol, X. et al. Long-term efficacy of dietary weight loss in sleep apnoea/hypopnoea syndrome. European Respiratory Journal, 1998
3. http://www.webmd.com/sleep-disorders/sleep-apnea/sleep-apnea-conditions
4. Romero-Corral, A. et al. Interactions Between Obesity and Obstructive Sleep Apnea Implications for Treatment. Chest, 2010.
6. http://www.snoreaustralia.com.au/obstructive-sleep-apnoea.php
7. http://www.nhs.uk/Conditions/Sleep-apnoea/Pages/Introduction.aspx
8. http://www.nhs.uk/Conditions/Sleep-apnoea/Pages/Causes.aspx
9. https://www.acponline.org/newsroom/sleep_apnea.htm
10. http://www.health.harvard.edu/blog/weight-loss-breathing-devices-still-best-for-treating-obstructive-sleep-apnea-201310026713
11. https://shop.resmed.com/NO/no/Tilbud/c/1000-no
12. Tuomilehto, H. et al. Sustained improvement in mild obstructive sleep apnea after a diet- and physical activity-based lifestyle intervention: post-interventional follow-up. American Journal of Clinical Nutrition, 2010
Dette blogginnlegget gir generell informasjon om medisinske tilstander og behandlinger. Det er ikke ment som en erstatning for profesjonell medisinsk rådgivning, diagnose eller behandling. Informasjonen er ikke rådgivende, og skal ikke behandles som sådan. Du må ikke se informasjonen på dette nettstedet som et alternativ til medisinsk rådgivning fra lege eller annen profesjonell behandler.Hvis du har spesifikke spørsmål om medisinske forhold, bør du oppsøke lege eller annen profesjonell behandler. Hvis du tror du lider av en medisinsk tilstand, bør du kontakte lege umiddelbart. Du bør aldri utsette et legebesøk, se bort fra medisinsk rådgivning eller avbryte en medisinsk behandling på grunn av opplysninger du finner på dette nettstedet. Synspunktene som kommer til uttrykk i denne bloggen og på dette nettstedet, har ingen tilknytning til de akademiske institusjonene, sykehusene, praksisene eller andre institusjoner som bidragsyterne er tilknyttet, og de gjenspeiler ikke direkte synspunktene til ResMed eller noen av dets datterselskaper eller tilknyttede foretak.